SX
Trst in tržaški kras

 
.
Showreel_trieste
Showreel_trieste
DX
Share/Bookmark Deli

Avstro-ogrsko pokopališče na Proseku

Nedaleč od Trsta lahko obiščemo vojaško pokopališče na Proseku/Prosecco, eno najpomembnejših avstro-ogrskih pokopališč v Italiji. Tako kot tisto v Nabrežini/Aurisina se tudi proseško pokopališče nahaja na dnu kraške doline.
Do njega zlahka pridemo peš, od središča Proseka/Prosecco je namreč oddaljeno samo približno 500m, če se podamo po pokrajinski cesti SP1 v smeri proti Božjemu polju/Campo sacro.

Do pokopališča pridemo po krajšem stopnišču, levo pred glavnim vhodom. Dolg drevored nas potem privede do grobov avstro-ogrskih vojakov, ki so padli na tržaškem in goriškem Krasu. Gre za posmrtne ostanke 5050 mož, od katerih so jih 1369 prepeljali iz bivšega doberdobskega pokopališča, 1103 iz pokopališča v Podgori/Piedimonte (Kalvarija/Monte Calvario) ostalih 679 pa iz okolice.

Ko prebiramo imena na križih, takoj pade v oči narodnostna raznolikost avstro-ogrske vojske: priimki so nemškega, slovanskega, madžarskega izvora, a tudi italijanskega, glede na to, da je Avstro-ogrska monarhija zajemala tudi današnjo Julijsko Krajino (Venezia Giulia) in Istro, kjer so prebivale številne italijanske družine.

INFORMACIJE
Vzdolž pokrajinske ceste št.1 (SP1)
Prosek - Prosecco
I-34121 Trst

PODROBNEJŠE INFORMACIJE
Tržaška občina (Comune di Trieste)
Piazza Unità d'Italia, 4
I-34100 Trst
Tel. +39 040 6751 (centrala)
Tel. +39 040 6754850 (Urad za stike z javnostmi)
urp@comune.trieste.it
 

Ponudba

Offerte
Ponudba
Odkrijte prvo svetovno vojno v Furlaniji Julijski Krajini 
vai

Rezervirajte svoj ​​dopust

prenota il tuo soggiorno slo
Rezervirajte svoj ​​dopust

vai